「批判與反思」哲學研讀會 :: 第三十八場次

月會
牟博教授(San José State University哲學系)
星期五, 七月 30, 2010 - 14:00 - 18:00

很抱歉7月分 的「批判與反思」讀書會來遲了!進入第七時程之後,許漢會長與祕書處一直思考要如何延續過往的精神與成績,讓更多成員與學界朋友一起 來參與這一總能激起思想火花的聚會。幾經折衝,很榮幸邀得San José State University哲 學系牟博教授擔任7月分主講人。牟教授是University of Rochester哲學博士,精研形上學、語言哲學與比較 哲學,著作豐富,成果裴然。除數十篇論文外,也出版或主編以下專書:

Substantive Perspectivism: An Essay on Philosophical Concern with Truth [in the “Synthese Library: Studies in Epistemology, Logic, Methodology, and Philosophy of Science” monograph series, vol. 344; Dordrecht, Netherlands: Springer; 2009].

Chinese Philosophy A-Z (Edinburgh, UK: Edinburgh University Press; 2009).

History of Chinese Philosophy (London and New York: Routledge; 2008).

Searle's Philosophy and Chinese Philosophy: Constructive Engagement (Leiden, Netherlands: Brill Academic Publishers, 2008)

Davidson's Philosophy and Chinese Philosophy: Constructive Engagement (Leiden, Netherlands: Brill Academic Publishers; 2006)

Comparative Approaches to Chinese Philosophy (Aldershot, UK: Ashgate Publishing Company, 2003)

Two Roads to Wisdom?: Chinese and Analytic Philosophical Traditions (Chicago, Ill.: Open Court, 2001)

此外,他是The International Society for Comparative Studies of Chinese and Western Philosophy的創 會主席(2002-5),目前擔任San José State University比較哲學中心主任,以及學術期刊 Comparative Philosophy 的主編。他將在「批判與反思」讀書會宣讀的論文,是對於比較哲學的 方法論的反思,由中正大學謝世民教授擔任主席,中研院歐美所鄧育仁教授擔任評論人,精彩可期,請踴躍參與!以下是讀書會詳細資料:

講者:牟博

講題:On Analytic Approach in Cross-tradition Philosophical Studies: In View of Constructive-Engagement Strategy

主席:謝世民

評論人:鄧育仁

核心參考文獻:

Mou, Bo (2010) On Constructive Engagement of Comparative Philosophy, Comparative Philosophy, 1-1 (http://www.comparativephilosophy.org/index.php/ComparativePhilosophy/article/view/35)

Searle, John (2008), ─The Globalization of Philosophy, in Mou (ed.) Searle's Philosophy and Chinese Philosophy: Constructive Engagement (Leiden, Netherlands: Brill).

Wong, David (2005), ─Comparative Philosophy: Chinese and Western, in Stanford Encyclopedia of Philosophy (http://plato.stanford.edu/entries/comparphil-chiwest/).

台灣哲學學會